Yargıda Birlik Malatya’da

[:tr]Malatya’da İnönü Üniversitesi Havuzbaşı tesislerinde Yargıda Birlik Derneği tarafından iftar programı düzenlendi. Programa; Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Kocaman, HSYK Üyesi Turgay Ateş, Yargıtay Üyesi Hakan Yüksel, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Yargıda Birlik Derneği Başkanı Birol Kırmaz, Malatya Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Faruk Fidan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Mert, cumhuriyet başsavcı vekilleri Mehmet Badem ve Abdulkadir Gündem, Malatya Ağır Ceza Mahkemesi başkanları Müzeyyen Yıldırımoğlu, Vedat Koç, savcı ve hakimler ile birlikte Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Feyzullah Taşkın, İstinaf Dairesi Başkanı ve Yargıda Birlik Derneği Başkan Yardımcısı Berrin Aksoyak, Personel Genel Müdür Yardımcısı Turan Kuloğlu, İç Denetim Başkanı Numan Eroğlu, Strateji Daire Başkan Yardımcısı Kubilay İnan katıldı.

Programın açılışında konuşan Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Yargıda Birlik Derneği’ni her zaman ve herkes için adaleti gözeten bir bakış acısıyla hareket eden hakim ve cumhuriyet savcılarının, yeniden ve daima hukukun üstünlüğü için kurdukları ve üye oldukları bir dernek olduğunu ifade etti.

“HAKIM VE SAVILAR OLARAK TERÖRLE MÜCADELEDE DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ”

Yargıda Birlik Derneği Başkanı Birol Kırmaz da konuşmasına, Tunceli’nin Ovacık ilçesinde adliye lojmanına yönelik olarak gerçekleştirilen bombalı saldırıyı kınayarak başladı. Kırmaz, “Bizler ilk kurulduğumuz andan itibaren Yargıda Birlik Derneği olarak hep aynı mesajı verdik; derneğimiz ve derneğimizi meydan getiren tüm hakim ve savcılar olarak teröre karşı biz devletimizin yanındayız, güvenlik güçlerimizin yanındayız. Bizler bir ve beraber olarak teröre karşı mücadelemizi sürdüreceğiz ve en sonunda teröre ve teröre destek verenlere en büyük cevabı onları bitirerek vereceğiz.” diye konuştu.

“YARGI HİÇ BİR GRUBU BIRAKILAMAYCAK KADAR ÖNEMLİDİR”

Yargıda Birlik Derneği’nin 5 bin 359 üyesi ile Türkiye’nin en büyük, dünyanın ve Avrupa’nın da en büyük yargı derneği olduğunu dile getiren Kırmaz, “Bu derneğin en büyük felsefesi Hazreti Mevlana’nın ‘Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol’ sözlerinden oluşmakta. Biz şeffaflığı, saydamlığı, içi dışı bir olmayı kendimize ilke edindik. Birlik ve beraberliği kendimize düstur saydık. Yargı, peygamber postu olarak hiçbir grubun, hiçbir zümrenin hakimiyetine bırakılamayacak kadar çok önemli bir kurum. Bu çerçevede bizler hayata farklı pencerelerden bakmakla birlikte gücünü sadece hukuktan alan ve adalet kelimesinden yüreği son derece etkilenen hakim ve savcılar olarak yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

HSYK Üyesi Turgay Ateş ise “Yargıda Birlik gerçekten Türkiye için bir model. Bu modelin altında ciddi ihtiyaçlar bizi buraya getirdi. İyi ki var.” değerlendirmesinde bulundu.

“YARGI ÇÖKSÜN, DEVLETİN HER KADEMESİNDE SIKINTI YAŞANSIN’ İSTENİYOR”

Ateş, konuşmasına şöyle devam etti: “Samimi ve içten gelerek konuşmak istiyorum, yoksa her hangi bir hazırlık yapmış değilim; biz şunu gördük: Yargının içindeki maalesef malum yapı temizlenmeden yargı düştüğü yerden kalkamayacak. Bizim HSYK’mızın birinci önceliği, Yargıda Birlik Derneği’nin bize verdiği güçle bu amacı gerçekleştirmek. Tabi bu amacı gerçekleştirebilmek için HSYK’nın elinde çeşitli usuller var. Bu usuller mevzuat çerçevesinde ancak netice bulabiliyor. Bu süreç çok uzuyor. Biz, Devlet Denetleme Kurulu’nun HSYK’dan da istediği ‘mücadele anlamında ne tür şey yapabiliriz’ şeklindeki öneriye ben bizzat şahsım olarak ve kuruldaki başka arkadaşlarımızda, ‘Bir mevzuata ihtiyacımız olduğunu, bu mevzuat çerçevesinde bu yapı ile mücadele noktasında ciddi bir faaliyete girebileceğimizi’ kendi adımı da arz ettim. Bu faaliyet mevzuat çalışması yapılmadıktan sonra tabi elimizdeki prosedüre göre bu arkadaşlarımızla mücadele edeceğiz. Neticeyi ne kadar alabiliriz, o Allah’tan. Ama biz vazifemizi sonuna kadar yapmak adına her gün aynı irade ile bu çalışmaya devam edeceğiz. Elinizi taşın altına koyduğunuzu biliyoruz, zaten sizinle bu yargı ayağa kalkacak, başka bizim sığınacağımız kimse yok. Yüzde belki 45-50 civarında malum yapıdan meslektaşlar var, Onların bu mesleğe katkı verme gibi bir niyetleri yok. Bu meslek ne kadar çökerse, ‘Bakın biz demiştik’ diyecekler. Bende diyorumki, çoğumuz 15-20 yıllık meslektaşız, belki daha gençlerimizde var, biz bu mesleğe tırnaklarımızla kazıya kazıya bir yerlere geldik, hepiniz öylesiniz. Ama buna devam etmemiz lazım. Çünkü birileri şuanda bizleri çekmeye çalışıyor, ‘Yargı çöksün, devletin her kademesinde sıkıntı yaşansın’ isteniyor. Bizde diyoruz ki yargı çökmesin. Yargının çökmemesi için omzumuzdaki yük ağır, ama bir parça daha yük alalım, imkanımız varsa.”

“PARALEL YAPIYLA MÜCADELE SÜRECİ DEVAM EDİYOR”

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Kocaman da konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “HSYK seçimleri öncesinde sizler de duyuyorsunuzdur, o kadar çok hikaye var ki; mağduriyete yol açan önceki paralel yapının yol açtığı. Bu enkazı ortadan kaldırmak ve yeniden yargıda bağımsızlık, tarafsızlık adil bir yargı oluşturmak için yola çıkan bir derneğimiz var. Sayın HSYK üyemizin de bahsettiği üzere, Ankara’da tam bir uyum içerisinde Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar yüksek Kurulu, Yargıda Birlik Derneğimiz, çalışma içerisinde. Belki istenen hedeflere çok kısa sürede ulaşamıyoruz, eleştirilen yanlar mutlaka var, ama bu bir süreç. Herkes iyi niyetle elinden geleni yapıyor. Bunun mevzuat ayağı var, HSYK’nın yapacağı işler var, bakanlığımızın yapacağı işler var. Uyum içinde iyi niyetle çalışılıyor. Aksaklıkların, eksikliklerin farkındayız. Bu bir süreç, daha kısa sürede daha iyi neticelere ulaşacağız diye ümit ediyoruz.”

Programın sonunda Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Malatya Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Faruk Fidan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Mert’e Yargıda Birlik Derneği’nin plaketleri verildi.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı – https://www.cihan.com.tr/tr/yargida-birlik-dernegi-iftar-yemegi-2091765.htm

[images lightbox=”yes” gallery_id=”1968″][/images][:]